Turftjalk

  • lichte bouw en constructie
  • circa 50 - 60 ton waterverplaatsing
  • wellingplaat bijna tot aan het water
  • fors berghout
  • ronde kimmen

Dit schip is qua model al helemaal een echte Tjalk en was voldoende weerbaar voor een echte reis naar Holland. Meestal bleef het vaargebied beperkt tot de noordelijke provincies. Een reis ‘over zee’ vonden de meeste schippers toch wel een hele onderneming.

Met ‘over zee’ werd een reis over de Zuiderzee bedoeld. Door de dunne huid (circa 4 mm) en de lichte constructie (grote spantafstand) lag de Turftjalk boven op het water en doordat hij ronde kimmen had, kon hij ver in het veengebied doordringen en toch een hele vracht turf mee brengen. Door deze ronde kimmen zeilde hij echter minder goed.

Turftjalken waren vooral in het gebruik voor het halen van turf. Dit werd ook veel gedaan met Friese skûtsjes vanaf 40 ton, die hier door hun bouw ook heel geschikt voor waren. Het halen van de turf was het werk van vaste turfschippers en van ‘wilde’ schippers. De vaste schippers hadden meestal vaste afnemers en ook wel een vast afzetgebied, een streek of dorp. Soms hadden ze hun lading op voorschot. Dit kon omdat ze regelmatig terugkeerden naar dezelfde schippers en de vervener. De vaste schipper en de vervener wisten precies welke turf ze moesten hebben en dachten er niet aan iets anders te nemen. De wilde schippers verkochten overal waar ze konden en hadden niet zo’n beste naam. Ze kochten vaak het goedkoopste spul en daardoor veelal afwijkende soorten: door hun veranderlijk afzetgebied hoorden ze eventuele klachten later toch meestal niet meer. 

Bekijk het actuele aanbod ex-beroepsschepen

Types