Skip to main content

Kotter

Een kotter is een variant van een klein, snel zeevaartuig met één mast die oorspronkelijk werd ontwikkeld in de 18e eeuw en bekend stond als een "cutter". Het kenmerkte zich door een slanke rompvorm met een vrij steile boeg, scherpe overgangen, een V-vormig grootspant aan de voorzijde en een diep en scherp onderwaterschip met een uitstekend achtersteven. In die tijd hadden deze schepen meestal een platte spiegel.

Vanwege hun hoge snelheid waren deze "cutters" populair bij zowel smokkelaars en piraten als bij de autoriteiten. De cutter was een wendbaar schip dat een grootzeil met gaffel en giek voerde, samen met een stagfok, een vliegende kluiver en vaak nog een buitenkluiver. Op de achterstag waren twee ra-topzeilen bevestigd.

Dit type schip had een diepe waterligging en vanwege de scherpe boeg was het een “nat” schip, maar het had goede zeileigenschappen in ruw water. Een nadeel van de scherpe boeg was dat het schip gemakkelijk onder water kon duiken. Om die reden werden de kotters later uitgerust met een brikzeil en later met een kitstuig. De schepen die de oceaan overstaken, hadden vaak een yawltuig.

In Nederland en België is dit scheepstype langzaam geëvolueerd naar de viskotter, het meest gebruikte motorschip voor de kustvisserij, boomkorvisserij, spanvisserij en trawlervisserij. Kotters zijn doorgaans tussen de 30 en 45,99 meter lang en hebben een motorvermogen van niet meer dan 2000 pk. Als er achter op het dek wordt gevist, wordt het schip een hekkotter genoemd.

De motorjachten die we vandaag de dag in de pleziervaart als kotter kennen, verwijzen meestal naar de viskotters. In de zeilwereld is de term "kotter" overgenomen voor smalle, diepstekende zeiljachten met een kottertuigage en later voor elk jacht dat een grootzeil met meerdere voorzeilen voert.

In de Verenigde Staten is de term "cutter" overgegaan op vaartuigen die de oorspronkelijke functie van de kotter nog steeds vervullen, namelijk de Coast Guard Cutters of kustwachtkotters. Dit zijn meestal grote motorschepen voor patrouille- en betonningsdiensten, uitgerust met zware kranen op het dek, een helikopterdek, ijsversterking en een enorme actieradius.

DOEVE Makelaars en Taxateurs is de jachtmakelaar en scheepsmakelaar voor Kotters. Voor nadere informatie over de verkoop van uw Kotter of als u een Kotter wenst aan te kopen verzoeken wij u contact met ons op te nemen.

Contact

  • Doeve Makelaars en Taxateurs
  • Jachten en Schepen vof
  • Tel. int. +31 (0)10 – 248 98 30
  • Mobiel. int. +31 (0)6 53 20 20 84
  • E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

COM_DMA_COPYRIGHT

logo european maritimelogo nbms     logo hiswalogo vrt