Skip to main content

Logger

Een Logger is een historisch type schip dat oorspronkelijk werd gebruikt voor de vangst en het transport van haring. Loggers waren populair in de 19e en vroege 20e eeuw, met name in Nederland, Engeland en Schotland.

Loggers waren robuuste zeilschepen met een lang en smal ontwerp, gekenmerkt door een verhoogd achterdek en een groot zeiloppervlak. Ze werden speciaal gebouwd om grote hoeveelheden haring te kunnen vervoeren. De vangst werd meestal bewaard in tonnen met zout om het te conserveren voor verdere verwerking. De Loggers voeren uit naar de visgronden in de Noordzee en brachten de haring terug naar de havens, waar ze werd verwerkt tot producten zoals gerookte haring, zoute haring of ingelegde haring.

Naarmate de technologie vorderde en nieuwe vistechnieken werden geïntroduceerd, verloor de Logger zijn dominantie in de haringvisserij. Moderne visserijschepen met motor- en netwerkapparatuur werden efficiënter en praktischer voor grootschalige vangsten. Als gevolg daarvan werden veel Loggers buiten gebruik gesteld en raakten ze in verval.

In de loop der jaren zijn veel Loggers echter gesloopt of omgebouwd voor andere doeleinden. Sommige zijn nu populaire charterschepen geworden, waarop mensen kunnen genieten van zeiltochten en de maritieme geschiedenis kunnen ervaren. Deze schepen worden vaak gerestaureerd en onderhouden om hun oorspronkelijke charme te behouden.

Daarnaast zijn er Loggers die zijn omgebouwd tot Varend Woonschip. Sommige mensen hebben deze schepen aangepast om er permanent op te wonen, terwijl anderen ze gebruiken als vakantieverblijven. De Loggers bieden ruime interieurs en kunnen worden uitgerust met moderne voorzieningen, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor mensen die op zoek zijn naar een unieke woon- of vakantie-ervaring.

Terwijl de oorspronkelijke functie van de Logger in de haringvisserij grotendeels is verdwenen, hebben deze schepen een nieuw leven gevonden als charismatische charterschepen en varende woonschepen. Ze blijven een belangrijk onderdeel van de maritieme geschiedenis en een herinnering aan het verleden van de visserij-industrie.

DOEVE Makelaars en Taxateurs is de Scheepsmakelaar voor Logger Charterschepen of Logger Varende Woonschepen. Voor nadere informatie over de verkoop van uw Logger of als u een Logger wenst aan te kopen verzoeken wij u contact met ons op te nemen.

Jachten en Schepen in de verkoop, verkocht of uit de verkoop

Types
 • Logger
 • Logger Scheepswerf A. de Jong, Vlaardingen
 • Logger Scheepswerf ‘De Hoop’ (Plantage), Schiedam
 • Logger Scheepswerf Figee, Vlaardingen
 • Logger Scheepswerf Gebr. Pot, Bolnes
 • Logger Scheepswerf Vuijk, Capelle aan den IJssel

Contact

 • Doeve Makelaars en Taxateurs
 • Jachten en Schepen vof
 • Tel. int. +31 (0)10 – 248 98 30
 • Mobiel. int. +31 (0)6 53 20 20 84
 • E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© 2024 - Doeve Makelaars

logo european maritimelogo nbms     logo hiswalogo vrt