Skip to main content

Motortjalk

Een Motortjalk is een type binnenvaartschip dat oorspronkelijk werd gebruikt voor vracht- en personenvervoer over de binnenwateren van Nederland, België en Duitsland. Het is een platbodem zeilschip dat in de 19e eeuw werd ontwikkeld en later werd voorzien van een motor voor de voortstuwing.

Een motortjalk heeft een karakteristieke vorm met een rechthoekig of langwerpig laadruim, een relatief brede en vlakke bodem en een zeer lage diepgang. De afmetingen kunnen variëren, maar over het algemeen zijn motortjalken tussen de 15 en 30 meter lang en hebben ze een laadvermogen van enkele tientallen tonnen.

Het schip heeft een stevig gebouwde romp, meestal van ijzer of staal, om bestand te zijn tegen de zware omstandigheden op de binnenwateren. Het schip heeft een geringe doorvaarthoogte, waardoor het onder lage bruggen kan doorvaren.

In de loop der jaren zijn veel motortjalken omgebouwd tot plezierjachten, charterschepen (bruine vloot) en tot varende woonschepen. Ze bieden een combinatie van historische charme en comfortabele accommodatie. Het laadruim wordt vaak verbouwd tot een ruime en sfeervolle woonruimte, terwijl de originele kenmerken, zoals het roer, de masten en de zeilen, behouden blijven.

Motortjalken worden nu voornamelijk gebruikt als pleziervaartuigen voor binnenwateren en kanalen. Ze worden gewaardeerd om hun stabiliteit, wendbaarheid en de mogelijkheid om zowel onder zeil als op motorvermogen te varen. Hun nostalgische uitstraling en historische waarde maakt ze geliefd bij liefhebbers van traditionele schepen en zeilers die genieten van de rust en schoonheid van het varen op binnenwateren.

DOEVE Makelaars en Taxateurs is de jachtmakelaar en scheepsmakelaar voor uw Motortjalk. Voor nadere informatie over de verkoop van uw Motortjalk of als u een Motortjalk wenst aan te kopen verzoeken wij u contact met ons op te nemen.

Contact

  • Doeve Makelaars en Taxateurs
  • Jachten en Schepen vof
  • Tel. int. +31 (0)10 – 248 98 30
  • Mobiel. int. +31 (0)6 53 20 20 84
  • E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

COM_DMA_COPYRIGHT

logo european maritimelogo nbms     logo hiswalogo vrt