Skip to main content

Vollenhovense Bol

De Vollenhovense Bol, oorspronkelijk ontstaan rond 1900 in Vollenhove, gelegen in de kop van Overijssel, is een traditioneel zeilschip dat bekend staat als een platbodem.

In de beginjaren van haar geschiedenis werd de eerste Vollenhovense Bol ontworpen en gebouwd door scheepsbouwer Kroese als een vissersboot op de toenmalige Zuiderzee. Dit bootje, destijds ongeveer 6,30 meter lang, was bedoeld om beter bestand te zijn tegen overkomend water en meer beschutting te bieden aan de vissers in vergelijking met de open scheepstypes die destijds werden gebruikt. Al snel vonden de Vollenhovense bollen ook hun weg naar andere doeleinden op de Zuiderzee. Tegenwoordig zijn ze vooral geliefd als jachttype, meestal in een iets langere uitvoering van 8 tot 9 meter en vervaardigd uit staal in plaats van hout.

Kenmerkend voor de Vollenhovense Bol zijn de kromme steven, de ronde, bolle kop en het sigaar- of lancetvormige vlak, dat aan de voorkant breed is en naar achteren toe smaller wordt, vergelijkbaar met de punter en de schokker. Tegenwoordig wordt de Vollenhovense Bol vaak uitgerust met een kottertuig. Het grootzeil heeft een kromme gaffel en wordt ondersteund door de fok aan de voorstag en de kluiver op de kluiverboom. De Vollenhovense Bol is vanaf het begin een succesvol ontwerp geweest en wordt tegenwoordig ook gewaardeerd als een jacht met een kajuit, vanwege haar aantrekkelijke uiterlijk. De ontwerpen van de kajuitboot van J.K. Gipon zijn verder verbeterd door werf Rijnsoever in Deil, waardoor de Vollenhovense Bol een snelle zeiler is geworden met een relatief ruim interieur.

DOEVE Makelaars en Taxateurs is de jachtmakelaar voor de Vollenhovense Bol. Voor nadere informatie over de verkoop van uw Vollenhovense Bol of als u een Vollenhovense Bol wenst aan te kopen verzoeken wij u contact met ons op te nemen.

Contact

  • Doeve Makelaars en Taxateurs
  • Jachten en Schepen vof
  • Tel. int. +31 (0)10 – 248 98 30
  • Mobiel. int. +31 (0)6 53 20 20 84
  • E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

COM_DMA_COPYRIGHT

logo european maritimelogo nbms     logo hiswalogo vrt